از زمان های دور، زور آزمایی کردن و پنجه درپنجه انداختن و به خاک نشاندن حریف و پیروزی نمادین یک پهلوان و قهرمان در سراسر دنیا وجود داشته. کشتی آزاد، به نوعی قدیمی ترین ورزش جهان است و طبق شواهد موجود، پیشینه ی آن به آغاز تمدن های بشری میرسد. کشتی آزاد نوعی ورزش است که دو انسان غیرمسلح، برای به زمین زدن و بی تعادل کردن حریف مقابل با یکدیگر درگیر می شوند. کشتی در حال حاضر انواع مختلفی از جمله، کشتی آزاد ، کشتی فرنگی، کشتی باچوخه، کشتی پهلوانی را داراست که در این بخش به قوانین و تاریخچه ی کشتی آزاد می پردازیم اما در بخش های قبلی ورزش های رزمی ساواته و نینجوتسو را مورد بررسی قرار داده ایم، که در صورت علاقه می توانید آن ها را نیز مطالعه کنید و اطلاعات عمومی خود را در زمینه ورزش های متفاوت بالاببرید.
تاریخچه کشتی آزاد
تاریخ دقیقی از پدید آمدن این ورزش در دسترس نیست چراکه از زمان های انسان های نخستین هم جنگ های تن به تن برای رسیدن به مقاصد خود وجود داشته. طبق آثار و کتیبه هایی که از حدود هزار سال قبل به جایی مانده ثابت می کند که کشتی آزاد در میان مصریان و آشوریان رواج بسیاری داشته و دارای قاعده و مقررات خاصی بوده است. در یونان باستان مربیان مراحل اجرای فنون کشتی را بر روی کاغذ پاپیروس نقاشی می کردند و به کمک آنها شاگردان خود کشتی می آموختند.
ادامه با رواج کشتی آزاد در دنیا، سال 704 قبل از میلاد حضرت مسیح، این ورزش باستانی هم به موارد 5 گانه بازی های المپیک که عبارت بوده از دویدن، پریدن، پرتاب نیزه و پرتاب دیسک اضافه شد. در قوانین اولیه به این صورت بوده که اگر فردی سه بار زمین بخورد بازنده بازی اعلام می شود. نام کشتی هم از کمربندی به نام “کشتی” گرفته شده که پارسیان و زرتشتیان هنگام غروب آفتاب به کمر خود می بستند.
شاید دوست داشته باشید
مکان های دیدنی شهرستان طارم کجاست؟
غارهای موجود در این شهر نشانه هایی از استقرار انسان هایی در دوران پارینه سنگی و هزاران سال قبل از…
انواع فنون کشتی آزاد
در کشتی آزاد همینطور که از نامش پیداست اجرای تمامی فنون آزاد است. از فن پا گرفته تا کمر و فن های دیگر همگی در این رشته ورزشی مجاز می باشند. در کشتی آزاد با استفاده از تکنیک های دست و پا و همچنین اجرای فن هایی باید تعادل حریف مقابل را برهم بزنند تا امتیاز بگیرد و در آخر دستشان بعنوان برنده بالا برده شود. در کشتی آزاد فنون زیر با امتیازات مخصوص خود به اجرا گذاشته می شوند.
برخی از فنون کشتی آزاد عبارتند از:
- فنون سرپا یا سرشاخ
- یک دست و یک پای مخالف و موافق
- سر زیر بغل با استفاده از یک دست دو دست
- فن های کمر
- لنگ کردن
- سکگ ها
- حصیرمال
- کول انداز
- انواع کنده های
- انواع باراندازها
- و……
- فنون در خاک
- انواع فیتوها
- یک دست دو دست
- آسیاب بادی
- زشت و زیبا
- افلاک
- بزکش
- اشکل گربه
- بازندازها
- چهارمیخ
- و…..
که هرکدام ازاین فنون ها امتیازات مخصوص به خود را دارد و مجری فن ها در مسابقات بین المللی با به اجرا گذاشتن این فنون، بعنوان فنی ترین کشتی گیر شناخته می شود که برای یک کشتیگیر می تواند امتیاز به خصوصی باشد. در کشتی گاردها در زمان حمله بسیار مهم هستند چراکه وقتی گارد از ماقبل و طرفین برای حریف بسته شود در عین دفاع کردن می توان روزنه ای برای حمله به حریف مقابل پیدا کرد.
قوانین کشتی آزاد
- امتیازات فنی در این رشته ورزشی 1،2،4،5 خواهد بود
- فرار ار فن و همچنین فرار از تشک توسط داور جریمه ایی برای کشتیگیر لحاظ خواهد شد
- بر هم زدن تعادل حریف رو رفتن به پشت آن خود به تنهایی 2 امتیاز دارد
- ضربه زدن به سر و صورت خطا می باشد
- گشتیگری که کم کار باشد از داور برای مرحله اول تذکر می گیرد و در مرحله دوم درصورت تکرار با تایید رئیس تشک و داور تذکر دوم را خواهد گرفت و در مرحله شوم کشتی با تایید رئیس تشک قطع و بعد از خطای 30 ثانیه برای گشتیگیر خاطی اعمال می شود.
- مربی برای تصمیمات داور می تواند خواستار جلنج یا بازبینی صحنه برای یکبار گردد اگر مورد قبول رئبیس تشک قرار گرفت دوباره هم می تواند اینکار را برای صحنه ایی دیگر انجام دهد.
- درصورت تصمیم داور برای تذکر دادن به گشتیگیر، مربی حق جلنج ندارد.
- بیرون رفتن از تشک بعنوان ریسک فن، یک امتیاز برای مجری لحاظ خواهد شد
- اجرای فنون زیبا در کشتی آزاد در سرپا و خاک اگر به درستی اجرا شوند 5 امتیاز خواهد داشت.
- رئیس تشک اگر خطایی از داور دید می تواند با مشورت با دیگر قاضی ها تصمیم گیری کنند.
نویسنده :
پیمان غیاثی نیا
درباره نویسنده : مجری ویکی اسپرت
منابع: ویکی پدیا
من می توانم…
روزهای زیبا در راه است…شرایط نمی تواند من را متوقف کند…
به امید فردایی روشن 🙂