افت ناگهانی قند خون چه علایمی دارد؟

افت ناگهانی قند خون

افت ناگهانی قند خون (هیپوگلیسمی) اغلب به دیابت مربوط است و به طور عمده زمانی رخ می‌دهد که فرد مبتلا به دیابت بیش از حد انسولین تزریق کند، یک وعده غذایی را از دست بدهد یا ورزش‌های خیلی سخت انجام دهد. افت ناگهانی قند خون سطح کم و غیر طبیعی قند در خون شماست یعنی کمتر از چهار میلی مول در لیتر. در موارد نادر هم ممکن است فردی که مبتلا به دیابت نیست، دچارهیپوگلیسمی شود. نوشیدن الکل یا داشتن برخی شرایط خاص پزشکی مانند بیماری آدیسون ( کمبود هورمون های قشر غده فوق کلیوی) باعث بروز هیپوگلیسمی در افرادی می شود که دیابت ندارند.

ممکن است با گرم شدن هوا فرد به گمان گرمازدگی متوجه علایم کاهش قند خون نشود.

مهمترین علایم افت ناگهانی قند خون

 

افت ناگهانی قند خون

 

تحریک پذیری:

نوسانات خلقی و همچنین گریه‌های هیستریک یا خشم‌های غیر قابل کنترل در برخی از افراد نشانه افت قند خون است. معمولا این حالات احساسی با مصرف منابع سالم غذایی مانند موز یا دیگر منابع سالم قند برطرف می‌شود.

عرق کردن:

اگر شما حتی در درجه حرارت متوسط دچار تعریق می‌شوید، این نشان دهنده افت قند خون است.

تعریق دائمی یکی از نشانه‌های افت قند خون است یعنی قند خون کمتر از ۷۰ میلی گرم در هر دسی لیتر. این نوع تعریق که بیشتر در پشت گردن یا خط مو اتفاق می‌افتد، شب هنگام نیز رخ می‌دهد که به آن هیپوگلیسمی شبانه می‌گویند.

افت ناگهانی قند خون

حرکت و لرزش:

عدم تعادل قند خون می‌تواند سیستم عصبی مرکزی را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

بدن شما سعی می‌کند هنگام افت قند خون، با آزاد کردن کاتکول آمین ها (هورمون‌هایی مانند دوپامین و آدرنالین)، این وضعیت را کنترل کند که به معنای تحریک تولید گلوکز است و می‌تواند به لرزش دست‌ها منجر شود. به طور معمول، دوپامین بیشتر در بدن مطلوب است زیرا به عنوان بهبود دهنده خلق و خو و مسکن عمل می‌کند. اما اگر فعالیت ورزشی یا تجربه ای لذت بخش مانند خوردن شکلات نداشته اید، باید مراقب این لرزش‌ها باشید.

سرگیجه:

سرگیجه هنگام افت قند خون، به ویژه اگر مبتلا به دیابت باشید، عجیب نیست.

بیماران مبتلا به دیابت ممکن است سرگیجه ناگهانی را تجربه کنند . سرگیجه می‌تواند با افزایش ناگهانی دمای بدن همراه باشد. در زمان وقوع چنین حالتی، فرد باید به دیگران اطلاع دهد که به بیماری دیابت مبتلاست تا کمک دریافت کند و در بهترین حالت یک خوراکی به وی داده شود تا سطوح گلوکز خون افزایش یابد. در شرایطی که قند خون پایین می‌تواند موجب احساس سرگیجه شود، دلایل دیگری نیز می‌تواند در این زمینه موثر باشند که

  • دمای بیش از اندازه بالا
  • کم آبی بدن
  •  واکنش به دارو

از آن جمله است.

از دست دادن تمرکز:

مغز به طور ویژه به افت میزان گلوکز حساس است و ممکن است در این شرایط در حفظ تمرکز روی یک موضوع یا درک صحبت‌های فردی دیگر که موضوعی را برای شما توضیح می‌دهد، دچار مشکل شوید.

پرش‌های عضلانی:

پرش عضلانی که می‌تواند یکی از نشانه‌های افت خفیف قند خون باشد، زمانی شکل می‌گیرد که قند خون به زیر ۴۰ میلی گرم در هر دسی لیتر برسد.پرش‌های عضلانی کاملا غیر ارادی است و از این رو امکان متوقف کردن آنها وجود ندارد.

پرش‌های عضلانی می‌تواند نشانه ای از مصرف بیش از اندازه کافئین باشد.

از دست دادن هوشیاری:

افرادی که هوشیاری خود را از دست می‌دهند، متوجه این نشانه نمی‌شوند.

هیپوگلیسمی دیابتی می‌تواند به تشنج نیز منجر شود که نه تنها برای خود بیمار بلکه برای کل افراد درگیر می‌تواند وضعیتی وحشتناک باشد. در موارد نادر، هیپوگلیسمی دیابتی می‌ تواند مرگبار باشد.

مصرف قرص گلوکز به عنوان یک راه حل کوتاه مدت برای بیماران دیابتی می‌تواند به تنظیم قند خون کمک کند.

 

به امید فردایی روشن.

 

منابع: روزنامه خراسان

میتوانید این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *