کوتلین یا کاتلین یک زبان برنامه نویسی است که بوسیله ی تیم برنامه نویسان JetBrains روسیه طراحی شده است. این زبان برنامه نویسی از نوع ایستا است که بر روی ماشین مجازی جاوا اجرا میشود. همچنین میتواند به سورس کد جاوا اسکریپت نیز کامپایل شود. ما در مطالب قبل درباره ی برنامه نویسی دو نفره و AMP صحبت هایی کردیم در این مطلب میخواهیم درباره ی زبان برنامه نویسی که در ژانویه سال 2012 بعنوان زبان برتر انتخاب شده است بیشتر آشنا شویم.
درباره ی زبان برنامه نویسی کوتلین ( Kotlin )
در جولای 2011 تیم JetBrains از پروژه کوتلین پرده برداری کردن و در همان زمان سرپرست Dmitry Jemerov، JetBrains، اظهار داشت بیشتر زبانها، آن ویژگیهایی که دنبالش هستند را ندارند. به استثنای Scala. هرچند زمان کامپایل Scala را ضعفی واضح برای این زبان اعلام کرد. در راستای همین اظهار نظر یکی از اهداف اصلی کوتلین این است که به همان سرعت زیاد جاوا کامپایل شود. همچنین تیم توسعه دهنده ی این زبان گفته اند که کوتلین طراحی شده تا زبانی صنعتی-قدرتی و شی گرا بوده و بهتر از جاوا باشد. این زبان برنامه نویسی سازگاریهای زیادی با کد جاوا دارد و میتوانید از کتابخانه های جاوا در این زبان استفاده کنید که این مهم اجازه داده کمپانیها مهاجرتی، تدریجی از جاوا به کوتلین داشته باشند.
ویژگی های زبان برنامه نویسی کوتلین
همانطور که در ابتدا گفتیم Kotlin زبان برنامه نویسی کاربردی برای ماشین مجازی جاوا (JVM) و اندروید است که شی گرایی و برنامه نویسی تابعی (Functional programming) را با هم ترکیب کرده است. از آنجاییکه زبانی همه منظوره و مبتنی بر JVM است، هرجا که جاوا قابل استفاده است آن هم میتواند استفاده شود مانند برنامه های سمت سرور، برنامه های موبایل (اندروید) و برنامه های دسکتاپ.
از مهمترین ویژگی های این زبان Interoperability یا قابلیت همکاری با جاواست بدین معنی که پروژه شما میتواند شامل ترکیب هردو زبان جاوا و کوتلین در یک زمان باشد و پروژه کامپایل شود. علاوه بر آن، کوتلین شامل کتابخانه بسیار وسیعی است که باعث میشود دست کاربر در استفاده از توابع آن باز باشد و کارهای معمولش را براحتی انجام دهد. همچنین فراموش نکنید که کتابخانه های جاوا هم در دسترس و قابل استفاده هستند.
یکی دیگر از ویژیگی های این زبان این است که علاوه بر پشتیبانی از کلاسها و متدهای برنامهنویس شی گرا (که در کوتلین به آنها عضو توابع (member functions) میگوییم)، از برنامهنویسی رویهای (procedural programming) با استفاده از توابع، نیز پشتیبانی میکند. همانند C و ++C، نقطهٔ شروع به برنامه کوتلین تابعی به نام main است که ارایهای شامل خطوط دستور را منتقل میکند.
مثال: Hello , world!
fun main(args : Array<String>) {
val scope = "world"
println("Hello, $scope!")
}
اگر علاقه مندید که مثال ها و ساختار کد کاتلین را مشاهده کنید و امتحان نیز بکنید بر روی لینک زیر کلیک کنید.
به امید فردایی روشن
منابع: ویکی پدیا | kotlinlang | Spring
من می توانم…
روزهای زیبا در راه است…شرایط نمی تواند من را متوقف کند…
به امید فردایی روشن 🙂
بسیار عالی بود …
متشکرم…
امیدوارم مفید واقع شده باشه…