در بخشهای قبلی و از اجزای داخلی خودرو، گیربکس و انواع آن را بررسی کردیم. در این قسمت به قلب تپندهی اتومبیل یعنی موتور رفتهایم و موتور وانکل را مورد بررسی قرار میدهیم. موتور وانکل مانند موتور بنزینی برای کارکرد خود، از فشار حاصل از سوختن سوخت و هوا بهره گیرد. اما برخلاف موتور چهار زمانه بنزینی برای این کار نیاز به سیلندر و پیستون ندارد و به گونه ایی دیگر کار میکند که در ادامه به آن میپردازیم.
تاریخچهی موتور وانکل
دکتر فلیکس وانکل دانشمند معروف آلمانی طرح اولیهی موتور درون سوز یا احتراق داخلی را در سال 1933 مطرح کرد و در سال 1957 نمونه اولیه موتور وانکل ساخته شد ولی در سال 1964 این موتور درون سوز به تولید انبوه رسید. در طی این سالها موتور وانکل سیر تکاملی موفقی را داشته و پیشرفت نسبی مناسبی در آن بوجود آمده است. موتور وانکل موتور مورد علاقه شرکت خودروسازی مزدا محسوب میشود چرا که خیلی از خودروهای این کمپانی از این موتور بهره میگیرند.
طرزکار موتور وانکل
موتورهای دورانی وانکل مانند موتورهای بنزینی مراحل چهارگانه مکش، تراکم، احتراق و تخلیه بصورت پیدرپی صورت میگیرد تا سوخت منفجر شود و به ایجاد نیرو ختم شود. در موتور وانکل روتور یا گردنده درون محفظهی احتراق قرار میگیرد و با چرخیدن این گردنده در هرگوشه ایی از این محفظه یک عمل از اعمال چهارگانه انجام میگیرد. روتور که بشکل مثلث است درون محفظه میچرخد و باعث میشود که سه راس روتور با دیواره محفظه در ارتباط باشد و در این فضای ایجاد شدهی بین رئوس گردنده و دیوارهها 4 عمل اصلی تولید نیرو صورت میگیرد.
در این محفظه منافذی برای خارج شدن دود و گرفتن هوا تعبیه شده که کار سوپاپ موتور پیستونی را انجام میدهد. درون مرکز روتور یک چرخ دنده قرار دارد که با درگیری با چرخ دنده قرار گرفته روی محفظه سیلندر، باعث میشود تا روتور در یک نقطه خاص و مشخص دوران کند و از مدار خود خارج نشود. موتور دورانی به جای میللنگ، یک شافت شبیه به میل بادامک موتورهای پیستونی دارد که هر کدام از روتورها، روی یک بادامک قرار میگیرند.
شاید دوست داشته باشید
همانطور که میدانید سلولها در تمامی اعضای بدن وجود دارند. زمانی که سلولها دچار تداخل شوند یا به صورت نامنظم انتشار یابند ایجاد تومور میکنند. شایعترین تومورهای چشمی در داخل کره چشم ظاهر میشود که شامل…
مزایا و معایب موتور وانکل
- قطعات متحرک کمتر
موتور وانکل در مقایسه با موتور 4 زمانه پیستونی که 40 قسمت متحرک دارد، با داشتن سه قطعهی متحرک (دو عدد روتور و یک میله خروجی) اعتماد بیشتری نسبت بخودش فراهم کرده است. به همین دلیل بضی تولیدکنندگان هواپیما موتورهای دوار وانکل را به موتورهای پیستونی ترجیح میدهند.
- راندمان حرارتی بالاتر
بدلیل کمتر بودن قطعات متحرک موتور، اینرسی مقاومتی موتور کمتر شده است که نتیجهی آن سرعت بالای موتور وانکل و راندمان حرارتی بالا آن شده است.
- کارکرد روان و آهسته
موتوروانکل از درون با وزنههای تعادل بالانس میشود، بطوری که همهی لرزههای موتور را خنثی میکند
- هزینه تولید بالا
- ساخت دشوار و زمان بر
نویسنده :
پیمان غیاثی نیا
درباره نویسنده : پژوهشگر حوزه خودرو
من می توانم…
روزهای زیبا در راه است…شرایط نمی تواند من را متوقف کند…
به امید فردایی روشن 🙂
سلام. مطلب جالبی بود، خیلی ممنون واقعا خسته نباشید.
پیشنهاد میکنم شما که اینقدر زحمت میکشید برای تولید این مطالب، کاش ویدیوهاتون هم زیرنویس یا دوبله داشته باشه. مثلا در مورد این ویدیو که به ظاهر گویاست، اگر کلمات انگلیسی رو ندونین نمیفهمید دقیقا احتراق در موتور چطور انجام میشه.
در کل خیلی خوبه، موفق باشید.
سلام، ممنون از همراهیتون و متشکر از پیشنهاد زیباتون حتما در فیلم های بعدی اگه امکانش بود لحاظ میکنیم.