باتوجه مسائل زیست محیطی و آلودگی هایی ناشی از سوخت های فسیلی ، در کشورهای پیشرفته و درحال توسعه جهان، خودروهای سبز سالهاست که مورد توجه قرار گرفته اند. هرچند که ایم خودرو ها پدیده ایی نوظهور نیستند و بیش ازیک ده است که خودروسازهای صاحب نام سراسر دنیا به ساخت خودروهای سبز روی آورده اند. خودروی هیبریدی به منظور به حداقل رساندن تولید گازهای گلخانه ایی و کم کردن مصرف سوخت یا طی مسافت طولانی تر با سوخت گیری کمتر طراحی شده اند.
در بخش خودرو، مقاله های همچون تعریف گیربکس CVT، دسته بندی خودرو ها و معیارهای انتخاب بهترین خودروهای جهان وجود دارد که میتوانید آنها را نیز در صورت تمایل مطالعه کنید.
خودروی هیبریدی چگونه کار میکند؟
هیبریدی به خودروهای دو یا چند نیرو اتلاق میشه که برای حرکت از دو یا چند منبع مجزا استفاده میکند، که اکثرا این اسم را برای اشاره به خودروهای برقی دوگانه بکار میبرند. که این خودرو درکنار موتور احتراق داخلی که معمولا هم بنزینی است از یک یا چند موتور الکتریکی هم بهره میبرند. خودروی هیبریدی فناوری بسیار پیشرفته ایی محسوب میشوند چراکه از مجموعه ایی از سیستم های الکترونیکی و مکانیکی تشکیل شده است. که اصلی ترین اجزای این خودرو ها عبارت اند از:
- موتور بنزینی
- موتور الکتریکی
- مجموعه باتری ها
- گیربکس
- سیستم تقسیم نیرو و مجموعه الکترونیکی
چند نوع خودروی هیبریدی داریم؟
در یک دسته بندی کلی این خودروها از نظر طراحی قوای محرکه به دو دسته تقسیم میشوند:
- سری
موتور درون سوز مستقیما به چرخ ها اتصالی ندارد، بلکه مانند یه ژنراتور عمل میکند، تنها وظیفه ی شارژ باتری خودرو را برعهده دارد و این موتور الکتریکی است که خودرو را به حرکت در می آورد.
- موازی
موتور درون سوز به همراه موتور الکتریکی نیروی خودرو را تامین میکنند، پس هردو آنها به چرخ ها متصل اند و هریک جداگانه میتوانند نیروی خودرو را تامین کنند.
خودروی هیبریدی چگونه شارژ میشود؟
باتری در خودروی هیبریدی به این شکل شارژ میشود که در زمان کارکرد موتور درون سوز در صورت خالی بودن شارژ باتری ها، با چرخش موتور الکتریکی توان الکتریکی تولید می شود و این توان الکتریکی در نهایت باتری های خودرو را شارژ می کند. البته در بعضی از انواع خودروها و به ویژه انواع سری- موازی، یک دینام در مسیر انتقال قدرت موتور درون سوز به چرخ ها قرار دارد که به طور پیوسته می تواند باتری خودرو را شارژ کند. علاوه بر این، خودروی هیبریدی الکتریکی در هنگام ترمزگیری هم توانایی شارژ شدن دارند به این شکل که زمان ترمزگیری جریان الکتریکی این موتور قطع شده و موتور مانند یه ژنراتور عمل میکند و در این بین با دریافت نیرو از چرخ ها باتری ها شارژ میشوند.
خودروی هیبریدی چه مزایایی و معایبی دارد؟
- مزایا
همانطور که درابتدا گفته شد، سوخت مصرفی پایین و همچنین کاهش چشم گیر میزان الایندگی زیستی با وجود این خودرو ها به حداقل رسیده. همچنین شرایط خودروی هیبریدی در ترافیک نسبت به خودرو های معمولی واقعا خلاقانه است، به این شکل که موتور درون سوز این خودروها دد ترافیک به طور خودکار خاموش و اتومبیل با موتور الکتریکی به حرکت درمی آید و مهم ترین مزیت موتور الکتریکی این است که در حالت سکون هیچ توانی مصرف نمیشود.
- معایب
قیمت بالا به دلیل هزینه تکنولوژی صرف شده
در صورت خرابی تعمیرات گران تر و تخصصی تر است
توانایی اسپرت شدن ندارند چراکه، وزن اضافه باتری آنها سبب برهم خوردن تعادل این خودرو ها میشود.
نویسنده :
پیمان غیاثی نیا
درباره نویسنده : پژوهشگر حوزه خودرو
من می توانم…
روزهای زیبا در راه است…شرایط نمی تواند من را متوقف کند…
به امید فردایی روشن 🙂
خیلی خوب بود
تشکر از مطلب خوبتون.
باتشکر از بازدید شما