اکثر افراد به دنبال داشتن بدنی سالم هستند اما برای داشتن بدن و جسمی سالم باید برنامه غذایی مناسب و درستی را داشته باشیم. برخی از مواد غذایی برای سلامتی ما مفید است پس باید آنها را در برنامه غذایی خود قرار دهیم از طرفی برخی دیگر از مواد غذایی و خوراکی برای بدن و سلامتی ما مضر است بنابراین باید آنها را از برنامه غذایی خود خارج کنیم.
برنامه غذایی مناسب چیست؟
برنامه و یا رژیم غذایی سالم و درست آن است که حاوی مواد مغذی برای کارکرد بدن باشد. برای داشتن تغذیه مناسب و کالری روزانه مورد نیاز خود از مواد زیر استفاده کنید:
- آجیل
- حبوبات
- پروتئین بدون چربی
- غلات
- میوه های تازه
- سبزیجات تازه
این گروه های غذایی از بخش های ضروری یک رژیم غذایی سالم به حساب می آیند. رژیم غذایی مناسب به رژیمی گفته می شود که از چربی و قند کمی برخوردار باشد ولی در عوض سرشار از ویتامین، مواد معدنی و مواد مغذی باشد.
برنامه غذایی خود را چگونه انتخاب کنیم؟
برای داشتن اندامی مناسب و بدنی سالم باید برنامه خوب و درستی را انتخاب کنیم که شامل همه گروه های غذایی باشد. در ادامه به برخی از این گروه ها اشاره خواهیم کرد.
سبزیجات: سبزیجات را می توان در هر وعده غذایی استفاده کرد؛ زیرا آنها منبع اصلی ویتامین و مواد معدنی به شمار می روند که شامل: اسفناج، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، لوبیا سبز، هویج، برگ چغندر، انواع سبزی ها و… می باشد. عمدتا سبزیجاتی که برگ تیره تر دارند، مغذی تر نیز می باشند.
میوه ها: امروزه در تمام فصول سال انواع میوه ها را می توان پیدا کرد اما بهتر است که میوه را در فصل خودش استفاده کنید؛ زیرا خواص بهتری دارد و برای بدن نیز مفید ترند. میوه ها را می توان بین وعده های غذایی استفاده کرد یا حتی برای کسانی که معده آنها سازگاری با میوه خام ندارد، می توان میوه ها را به صورت کمپوت در آورد و یا آن را به صورت پخته میل کرد.
غلات: غلات شامل: گندم، جو، ذرت، برنج و… است که بیشترین ارزش غذایی غلات مربوط به سبوس آنها است که متاسفانه امروزه طی فرآیندهایی پوست و یا همان سبوس غلات را از دانه آن جدا می کنند که در واقع قسمت اصلی و مغذی غلات از بین می رود.
پروتئین: اصلی ترین منبع پروتئین انواع گوشت ها هستند که شامل: گوشت قرمز، گوشت سفید و برخی از حبوبات می شود. پروتئین برای رشد مغز و عضلات بسیار ضروری است ولی باید سعی کنید که از گوشت بدون چربی و یا مرغ و ماهی استفاده کنید تا میزان چربی و کلسترول را کاهش دهید. در انتخاب گوشت سعی کنید از گوشت های سالم و حیوانات علف خواری که تغذیه سالمی دارند، استفاده کنید. لوبیا و سویا نیز منبع بسیار خوبی از پروتئین ها هستند که می توان آن را جایگزین گوشت کرد.
لبنیات: همان طور که می دانید لبنیات حاوی کلسیم، مواد مغذی و ویتامین D است. امروزه با توجه به اینکه افراد کمتر در مقابل آفتاب قرار می گیرند پس لازم است برای جبران ویتامین D بدن خود حتما از لبنیات بیشتری برای این منظور استفاده کنند. لبنیات شامل: شیر، ماست، پنیر، خامه و… می باشد که البته باید سعی کنید از محصولات لبنی کم چرب استفاده کنید تا سلامتی خود را افزایش دهید.
روغن: هرچند که بهتر است کمتر از غذاهای سرخ کردنی استفاده کنید اما به هر حال استفاده از روغن خصوصا روغن هایی مثل روغن زیتون، روغن کنجد و… برای سالم نگه داشتن بدن مناسب تر است. روغن را به میزان کم و از نوع مرغوب آن استفاده کنید.
دانشجوی رشته مهندسی کامپیوتر
علاقه مند به آشپزی، شطرنج، موسیقی و کلی چیزای دیگه که سعی میکنم دربارشون باهم بیشتر یاد بگیریم.