اگر تا چند وقت پیش کسی نام ورزش پارکور را می برد کسی آن را نمیشناخت و اصلاً نمی دانست که پارکور یک نوع ورزش است.!
اما شاید به همت برنامههای تلویزیونی یا دیدن این حرکات در فضای مجازی، کمی ما را با این ورزش آشنا کرده باشد.
ما قصد داریم که در این مطلب شما را بیشتر با این رشته ی ورزشی و یا بهتر بگوییم حرکات نمایشی آشنا کنیم.
اگر علاقه مند هستید که درباره ی آن مختصری بدانید این پست را مطالعه کنید.
پارکور به دنبال چیست؟
این ورزش، فلسفه ای با ارزشهای خاص خود را دارا است؛ که اولین آن آگاهی از تواناییهای خود و پرورش جسم و روح و مبارزه علیه نفسانیات است. دومین فلسفه ی آن، اتکا به تواناییهای جسمی و ذهنی افراد برای کمک کردن به دیگران است.
در واقع پارکور یک نوع شیوه ی زندگی و توانایی غلبه بر ترس در زندگی است.
حرکاتی که در ورزش پارکور اجرا میشود؛ مجموعه ای هدفمند برای غلبه کردن بر تمامی موانع پیش رو است.
در اصل این ورزش، فقط حرکات صرف ورزشی نیست، بلکه هدف رسیدن به مقصد با استفاده از مستقیم ترین مسیر و کاراترین حرکات است؛ که میتواند شامل حرکاتی مانند: بالا رفتن، دویدن، پریدن و یا حتی خزیدن باشد.
از مشخصه های مهم حرکات پارکور این است که این حرکات باید مستقیمترین و با صرفه ترین حرکات از نظر مصرف انرژی باشند و نباید باعث آسیبدیدگی شوند.
پس لازم نیست که از سریع ترین حرکات در آن استفاده گردد.
کارایی یکی از مهمترین مشخصه ها و فلسفههای پارکور است.
گفته می شود پارکور یک راه نوین برای تعامل با محیط اطراف، فقط با استفاده از توانمندیهای انسان است.
به عبارت دیگر باید گفت که ورزش پارکور غلبه بر ذهن و تفکر است؛ تا بتوان با چیره شدن بر آن ترس را از بین برد و در زندگی از آن استفاده بهینه کرد.
این ورزش هنر پشت سر گذاشتن موانع، با به چالش کشیدن فیزیک و جسم خود است و باعث میشود که فرد با مشکلات روزمره آسانتر کنار بیاید و بدون تغییر مسیر خود؛ راهی را برای وضعیت دشواری که در زندگی پیدا شده است بیابد.
این را هم باید بدانید که ورزش پارکور صرفاً حرکاتی دلخواه و پرش های بلند آکروباتیک یا حرکاتی بیهوده و بدون توجه نیست، بلکه مجموعه ای از حرکات هدفمند و از پیش آموزش دیده شده است که برای آموختن آن هم جسم و روح را باید آماده کرد و پروراند.
پارکور در زبان فرانسوی به معنی هنر جابجایی است و به افرادی که از اصول پارکور استفاده میکنند و آن را اصولی آموخته، و حتی در زندگی آن را به کار می گیرند، تراسور میگویند.
در پارکور نباید مسیر؛ یعنی مبدا و مقصد مشخص باشد و موانع و مسیر در این راه از قبل تعریف شده نیستند.
این خودِ فرد است که تصمیم میگیرد از کدام مسیر برود و یا از کدام شیوه حرکتی برای عبور از موانع استفاده کند و مشخصاً از توانمندیهای خود در این راه کمک می گیرد.
مختصری از تاریخچه ورزش پارکور
شاید بتوان گفت که انسان های اولیه هم خود ندانسته در بعضی مواقع به ورزش پارکور میپرداخته اند.
آنها هنگامی که به شکار میرفتند با حرکات خاصی که انجام میدادند و از موانع عبور می کردند و با غلبه بر ترس خود و آمادگی روح و جسم، حیوان را آشکار می کردند؛ در واقع ندانسته به انجام حرکات پارکور می پرداختند.
اما در اصل این ورزش به وسیله ریموند بل فرانسوی که یک سرباز بود؛ در جنگ ویتنام پایه گذاری شد.
چرا که او و سربازهای دیگر به دنبال راه و روش مناسب و کارا برای تعقیب و گریز در جنگ بودند، ولی در نهایت این فرزند او بود که از تفکر پدر استفاده کرده و این ورزش و حرکات در آن را سامان دهی کرد و به صورت مدون خود در آورد و نام پارکور را هم بر آن نهاد.
آموزشهای ریموند بل، که این ورزش را با ترکیب ورزشهای مختلفی مانند ژیمناستیک و… در هم آمیخت، البته با هدف کمک کردن به دیگران شکل می گرفت.
این آموزش ها در مواقع اضطراری در پاریس و معمولاً در حاشیه شهر انجام می شد.
در این آموزش ها پسر او داوید و دوستانش که معروفترین آنها سباستین فوکان بود، شرکت داشتند.
در کشور ما ایران هم با گسترده شدن پارکور و احساس نیاز به آموزش آن، در تابستان سال ۲۰۰۴ اولین کلاس ورزش پارکور در پاییز همان سال و با هدف انتقال تجربه ها در مجتمع ورزشی شهید چمران برگزار شد.
هنوز هم چیزی به نام مسابقه در ورزش پارکور مطرح نیست.
چون بعضی افراد این رشته اعتقاد دارند که مسابقه باعث میشود که افراد برای رضایت تماشاگران یا اثبات برتری های خود و مشخصاً سودهای مالی و پولی مبارزه کنند.
درصورتی که آنان معتقد هستند که افراد فقط برای خودشان و نگه داشتن روح و فلسفه اصلی و اهداف پارکور و در کنار یکدیگر قرار گرفتن، آن را انجام می دهند.
پس در صورتی که این ورزش به شکل مسابقه در آید، فلسفه اصلی و وجودی آن که پرورش روح و جسم فرد است نادیده گرفته میشود.
برای انجام این ورزش تجهیزات خاصی و لباس و وسایل مخصوص نیاز نیست. افراد صرفاً با پوشیدن لباس های راحت و سبک و یا ورزشی می توانند به انجام آن بپردازند.
پوشیدن کفش های ورزشی سبک و استفاده از مچ بند هم به افراد پارکور کار یا همان تراسورها توصیه میشود.
ورزش پارکور در پارکها، زمین های بازی، ساز های ساختمانی و در بعضی موارد سالنهای ورزشی انجام میشود؛ که باید برای انجام حرکات این ورزش و اختصاص ورزشگاه، برای این گروه واقعاً فکری اندیشیده شود.
دانشجوی رشته مهندسی کامپیوتر
علاقه مند به آشپزی، شطرنج، موسیقی و کلی چیزای دیگه که سعی میکنم دربارشون باهم بیشتر یاد بگیریم.