اجزای خودرو با عملکرد منظم و هماهنگ باعث بالا رفتن کارایی خودرو و عملکرد بهتر آن می شوند. در ادامه بخش بررسی اجزای خودرو به معرفی یکی دیگر از اجزای مهم موتور خودرو به نام سیلندر می پردازیم. سیلندر در موتور خودرو فضایی استوانه ای مانند است که پیستون ها در آن با حرکتی منظم و عمودی به بالا پایین می روند تا احتراق داخلی را شکل بدهند و خودرو را به حرکت در آورند. در بخش های قبلی ترمزهای برمبو، موتور وانکل و همچنین عملکرد ضدیخ را بررسی کرده ایم و در ادامه این بخش با وظیفه ی کار سیلندر و انواع آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
طرزکار سیلندر
استوانه ای از جنس چدن یا آلومینیوم به نام سیلندر درون موتور قراردارد که درون این استوانه اجزایی مانند:
- پیستون
- میل لنگ
- شاتون
- میل سوپاپ
- و…
قرار گرفته اند تا عملیات تبدیل سوخت به انرژی را انجام دهند. در موتورهای چهارزمانه پیستون ها بوسیله ی شاتون به میلنگ متصل می شوند و باچرخش میل لنگ، پیستون های داخل سیلندر مراحل چهارگانه تنفس، تراکم، انفجار و تخلیه را بدین شکل انجام می دهند که، در اول پیستون از بالا شروع به حرکت می کند و سوپاپ هوا باز می شود، در اینجا پیستون با پایین رفتن، هوا را مکش می کند و با سوخت ترکیب کرده و سیلندر را پر می کند.
در ادامه با بالا آمدن پیستون و با جرقه ایی که از سمت شمع ها بوجود می آید، درون اتاق احتراق کمپرس ترکیب هوا و سوخت، منفجر می شود و انرژی سوخت به انرژی حرکتی تبدیل می شود.
وظیفه سیلندر
شاید دوست داشته باشد
بازی Need for speed payback نسخه جدید نید فور اسپید قرار است شامل ویژگیهای جذابی چون شخصیسازی خودرو و تعقیب و گریزهای هیجانانگیز باشد ، همچنین طبق گفته ی الکترونیک آرتز، سیستم شخصیسازی ماشینها در این بازی، کاملترین سیستم شخصیسازی را نسبت به نسخه های قبل خود دارد، این بازی قرار است در تاریخ…
قسمت اصلی و حیاتی موتور، سیلندر آن است که با فراهم آوردن یک سطح صاف و صیقلی و با حداقل اصطحکاک به حرکت راحتتر پیستون ها به بالا و پایین یا حرکت عمودی کمک می کند.
انواع آرایش سیلندر در موتور
شرکت های خودروساز ، ساخت اتومبیل های خود را از یک موتور 2 سیلندر جمع و جور آغاز می کنند و در ادامه هرچه قدرت و توانایی بیشتر بخواهند از سیلندرهای 4، 5، 6، 8، 10 و 12 سیلندر بهره می گیرند و یا اگر توانایی ساخت خودرویی سوپر اسپرت و پرتوان را داشته باشند از موتورهای پرقدرت و هیجان انگیز 16 و 24 سیلندری هم می توانند استفاده کنند. آرایش سیلندرها در خودروها و موتورهای مختلف، متفاوت است.
در اینجا به انواع قرارگیری سیلندرها اشاره می کنیم و در بخش های بعدی بصورت جداگونه آرایش های زیر را بررسی می کنیم.
- آرایش خطی
- آرایش V شکل یا خورجینی
- آرایش VR
- آرایش W یا جناغی دو ردیفه
- آرایش بوکسوری یا تخت
- آرایش رادیال
- آرایش موتورهای وانکل
پیمان غیاثی نیا
درباره نویسنده : پژوهشگر حوزه خودرو
منبع: ویکی پدیا
من می توانم…
روزهای زیبا در راه است…شرایط نمی تواند من را متوقف کند…
به امید فردایی روشن 🙂