صدا (Audio) یکی از رشته هایی است که تدریس آکادمیکی وسیعی نداشته و ندارد. ایران از قدیم الایام تا کنون یکی از قطب های علمی جهان بوده است و هرساله تعداد زیادی دانشجو از دانشگاه های سراسر کشور در رشته های دلخواه خود فارغ التحصیل می شوند. در بین تمامی رشته های دانشگاهی که هرساله علاقمندان به دانشگاه را پذیرش می کند، جای خالی مهندسی صدا برای علاقمندان به این حوزه هم حس میشود. هرچند که چندسالی، مهندسی صدا در دانشگاه صدا و سیما تدریس میشود، اما بنظر برای تربیت افراد مستعد و متخصص در زمینه صدا این دانشگاه به تنهایی کفایت نمی کند. در ادامه بیشتر به مهندسی صدا خواهیم پرداخت.
تعریف مهندسی صدا
یک حرفه ی کاملا علمی و تخصصی است، که با ابزار ها و تجهیزات لازم به کار ضبط، ویرایش، میکس، مسترینگ و باز تولید صدا می پردازد. مهندسی صدا مستقل از مهندسی صوت (Acoustic Engineering) می باشد و این دو رشته در دو شاخه ی متفاوت ارائه می شوند. این مهندسی بیشتر رشته ایی است که با استفاده از تجیهزات فنی مرتبط با ضبط و پخش صدا و همچنین موسیقی میپردازد که این رشته را می توان یک علم میان رشته دانست چراکه شاخه هایی از الکترونیک، فیزیک اکوستیک و موسیقی را در برمی گیرد. یک مهندس صدا، علاوه بر شناخت کامل از جدیدترین تکنولوژی های روز، باید ذهن خلاق و هنری هم دارا باشد به این دلیل که خروجی کار این شخص به معنای واقعی کلمه یک اثر هنری تلقی می شود. پس مهندسی صدا در زمره ی تکنو آرت (Techno-Art) قرار میگیرد.
شاید دوست داشته باشید
درختان گوجه سبز در نواحی معتدل بهترین رشد را دارند و در آب و هوای ملایم به رنگهای ارغوانی، قرمز، نارنجی، زرد و سبز روشن درمیآیند، گوجه سبز سرشار از ویتامین ث است، بنابراین نقش آنتی اکسیدانی دارد، دارای فیبر است در نتیجه باعث بهبود …
شاخه های مهندسی صدا
مهندسی صدا در خارج از کشور در دوبخش خلاصه می شود:
- مهندسی صدا با گرایش مهندسی صدا (sound engineer)
این گرایش بیشتر به استفاده خلاقانه از صدا تاکیید دارد.
- مهندسی صدا با گرایش توسعه تجهیزات صدا ( Developing audio Technologies )
این گرایش هم روی علوم مهندسی صدا دقیق می شود و به توسعه صدا و تجهیزات صدا بصورت تخصصی می پردازد.
در ایران دانشگاه صدا و سیما با کنکور سراسری از کارشناسی برق با گرایش مخابرات برای مقطع ارشد دانشجو می پذیرد که دانشجوها بعد از قبولی در مرحله ی اول وارد گزینش آزمون و مصاحبه می شوند. همچنین یک مهندس صدا می تواند در شاخه های زیر بصورت حرفه ایی وارد کار شود
- مهندس ضبط
- مهندس میکس
- مهندس مسترینگ
- مهندس صدای زنده
- مهندس صدای فیلم
- مهندس استودیو
پیمان غیاثی نیا
منابع: ویکی پدیا
من می توانم…
روزهای زیبا در راه است…شرایط نمی تواند من را متوقف کند…
به امید فردایی روشن 🙂