خار مریم گیاهی دو ساله به ارتفاع 1.5 متر که به حالت خودرو در کنار جاده ها می روید نام های دیگر این گیاه ماریتیغال، عکوب و حرشف بری است و نام علمی آن نیز ” silybum marianum ” است و از خانواده کاسنی می باشد و عمکلردی تونیک گوارشی و محافظ کبدی دارد. در مطالب پیش از گیاهانی همچون بادرنجبویه و آناغالیس ، افسنطین، شوید، جعفری و… صحبت کردیم در این پست میخواهیم به خواص گیاهی به نام خار مریم بپردازیم.
درباره ی خار مریم
همانطور که گفته شد گیاهی به ارتفاع 1.5 متر است و خودرو در کنار جاده ها، اراضی بایر و اطراف زمین های زراعی می روید. برگهای آن بزرگ شفاف با بریدگی دندانه دار و منتهی به خار است که خار های انتهایی به رنگ زرد است. گلها بصورت کاپتول بزرگ از نوع لوله و به رنگ ارغوانی است. میوه ها سیاه رنگ و شفاف است.
خواص خار مریم
میوه( دانه های رسیده ) این گیاه جزوء اندام دارویی این گیاه می باشد و سیلی مارین که مخلوطی از فلانولیگنان ها از جمله سیلی بین، سیلی دیانین و سیلی کریستین مواد موثره مهم این گیاه هستند و در محافظت از کبد و تونیک های گوارشی کاربرد دارند. میوه های خار مریم به صورت خام در شکایات سوءهاضمه و عصاره آن برای محافظت از کبد شامل تخریب سمی سلول های کبدی در اثر قارچ آمانیتا، التهابات مزمن کبد و سیروز کبدی کاربرد دارد.
مهمترین اثرات این گیاه شامل:
- ضدسم قارچ
- ضدورم
- ضداکسیدان
- ضدویروس
- صفراآور
- قاعده آور
- محافظ کبد
- کاهش چربی
- کاهش کلسترول
طریقه ی مصرف خار مریم
مقدار مصرف در اختلالات کبدی روزانه 12 تا 15 گرم میوه خشک معادل 200 تا 400 میلی گرم سیلی مارین که بر حسب سیلی بین در فرمولاسیون محاسبه شده است.
مقدار مصرف در اختلالات گوارشی برای تهیه جوشانده 3 گرم دانه را در 150 میلی لیتر آب سرد ریخته، 20 دقیقه آهسته جوشانده و سه تا چهار بار در روز مصرف می شود.
عوارض جانبی خار مریم
در صورت مصرف طولانی مدت به منظور جلوگیری از التهابات جدار روده بهتر است به همراه آن پکتین، پیسیلیووم ( اسفرزه ) و یا صمغ ها استفاده شود. لطفا برای مصرف این گیاه جهت درمان های بالا که ذکر شد حتما با مشاور داروی گیاهی مشورت کنید.
به امید فردایی روشن
منابع: اتحادیه گیاهان دارویی
من می توانم…
روزهای زیبا در راه است…شرایط نمی تواند من را متوقف کند…
به امید فردایی روشن 🙂