بیماری آتاکسی چیست؟

آتاکسی ناهماهنگی یا بی نظمی حرکات عضلات است به شرطی که ضعف ماهیچه‌ای وجود نداشته باشد. این بیماری به علت اختلالات وستیبولار، مخچه‌ای، یا حسی ایجاد می‌شود. ما در مطالب قبل با برخی بیماری همچون پنومونی، آمبولی ، انگشت ماشه ای و … آشنا شده ایم در این مطلب بیماری آتاکسی را بررسی می کنیم.

آتاکسی چگونه بوجود می آید؟

همانطور که اشاره شد آتاکسی‌ بعلت اختلالات وستیبولار، مخچه‌ای، یا حسی ایجاد می‌شود.

اختلالات ویستبولار

آتاکسی وستیبولارهمان ضایعات مرکزی و محیطی که سرگیجه (vertigo) ایجاد می‌کنند می‌توانند به آتاکسی‌ وستیبولار منجر شوند.

اختلالات مخچه ای

آتاکسی مخچه‌ای بر اثر ضایعات خود مخچه یا ارتباطات آوران یا وابران آن در پایک‌های مخچه، پل مغزی یا هسته قرمز ایجاد می‌شود.

اختلالات حسی

آتاکسی حسی از اختلالاتی ناشی می‌شود که راه‌های پروپریوسپتیو در اعصاب حسی محیطی، ریشه‌های حسی، ستون‌های خلفی طناب نخاعی، یا نوارهای را گرفتار می‌سازند.

علت بیماری آتاکسی چیست؟

نوروپاتی جانبی موجب آتاکسی‌‌‌‌‌‌‌‌ کلی یا متمرکز خواهد شد. مشکلات نخاعی نیز می‌توانند موجب آتاکسی‌ حسی شوند و علاوه بر آنها، عوامل زیر نیز از دلایل بروز این بیماری است.

نبود ویتامین B12

فقدان این ویتامین موجب نوع حسی و همچنین مخچه‌ای آتاکسی‌ می‌شود.

آسیب های کانونی

هرگونه آسیب و ضربه به سیستم عصبی مرکزی را شامل می شود برای مثال اگر ضربه به مخچه و سر وارد شود آتاکسی‌ مخچه رخ می دهد و اگر برخورد به نخاع باشد آتاکسی‌ حسی رخ می دهد.

عوامل خارجی

اغلب عوامل خارجی که منجر به آتاکسی‌ می‌شوند، عوامل ایجاد کننده افسردگی نیز هستند، مانند مصرف اتانول (مشروبات الکلی). مثال‌های دیگر داروهایی نظیر مواد سرخوش کننده یا مخدر/محرک (مثل حشیش، کتامین، PCP، دکسترومتورفان) می‌باشند که بلع آن موجب آتاکسی‌ خواهد شد، داروهای ضد صرع نیز موجب آتاکسی‌ می‌شوند.

Related Post

شاید دوست داشته باشید

اپلیکیشن های هیبریدی چیست؟

بطور کلی منظور از اپلیکیشن های هیبریدی این است که شما می توانید با استفاده از کد های سمت وب اپلیکیشن های موبایلی خود را بسازید این روش، روشی ساده برای توسعه اپلیکیشن ها می باشد که از تکنولوژی های…


علائم بیماری آتاکسی چیست؟

علائم این بیماری با توجه به هرکدام از اختلالاتی که بررسی کردیم متفاوت است اما در تمام بیمارانی که:

  • سرگیجه
  • ناتوانی در راه رفتن
  • حرکات غیر ارادی چشم
  • ناتوانی در جفت کردن پاها
  • ناتوانی در تکلم
  • اختلال در کنترل ادرار
  • و…

این اختلالات معمولا بین 10 تا 20 سال بروز میکنند.

آتاکسی را چگونه درمان کنیم؟

درمان اصولاً بستگی به عامل زمینه دارد ولی در موارد ارثی پیش آگهی خوب نیست. درمانهای فیزیکی مانند ورزش، اسپلینت و واکر، کاردرمانی، فیزیوتراپی نیز به کار می‌روند.

میتوانید این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
پست های مرتبط