لیکن پلان یا خزه پوستی یک بیماری التهابی نسبتاً شایع پوست و مخاط است. اگرچه این بیماری غالباً در افراد میانسال رخ میدهد، اما احتمال ابتلا در هر سنی وجود دارد. در ادامه بیشتر با این بیماری آشنا خواهیم شد با ما همراه باشید.
بیماری لیکن پلان چیست؟
لیکن پلان یک بیماری خودایمنی است. این بدان معنی است که سیستم ایمنی بدن در طی این بیماری علیه بخشهای طبیعی پوست، مخاط، مو و یا ناخن خود فرد فعال میشوند. البته گاهی اوقات این روند بر اثر ورود یک عامل خارجی مثل دارو یا یک عامل میکربی آغاز میشود. به نظر نمیرسد توارث و تغذیه در ایجاد آن نقشی داشته باشند.
پدیده فنومن کوبنردر بیماری لیکن پلان چیست؟
این بیماری هر نقطهای از بدن را ممکن است درگیر کند اما معمولاً بطور کلاسیک مچ دست و پا را درگیر میکند. گاه در محل خراش پوست ضایعات لیکن پلان ایجاد میشود که به این پدیده فنومن کوبنر میگویند.
علت بیماری لیکن پلان چیست؟
علت اصلی این بیماری تاکنون ناشناخته باقی مانده است. قابل ذکر است که این بیمای واگیردار نیست. یعنی از شخصی به شخص دیگر انتقال نمی یابد و استرس می تواند این بیماری را بدتر کند. این امکان نیز وجود دارد که این بیماری با ویروس هپاتیت c ارتباط داشته باشد. این ویروس عامل ایجاد بیماری های کبدی است. بعضی از داروها نیز امکان به وجود آمدن این بیماری را افزایش می دهند که باید با پزشک در این مورد مشورت کرد.
علائم بیماری لیکن پلان چگونه است؟
لیکن پلان معمولاً با ضایعات برجسته بنفش رنگی که اغلب بسیار خارش دار هم هستند بروز میکند. هرچند در افراد مختلف ممکن است به اشکال گوناگون تظاهر پیدا کند.ممکن است تنها ناحیهای از مچ دست و پا درگیر باشد و یا اینکه برعکس تقریباً تمام سطح پوست مبتلا باشد. این بیماری ممکن است مو، ناخن و بخصوص مخاط دهان و ناحیه تناسلی را هم درگیر کند.
درمان بیماری لیکن پلان چگونه است؟
لیکن پلان یک بیماری مزمن است اما در بسیاری از موارد طی دو سال کاملاً از بین میرود. در درمان این بیماری معمولاً از کورتون موضعی و گاهی از استرویید خوراکی استفاده میشود، اغلب میتوان خارش را با آنتی هیستامین خوراکی کنترل کرد و ظاهر ضایعات را بهبود بخشید.
روش های طب سنتی در درمان لیکن پلان
اصلاح مزاج و تنظیم تغذیه و انجام حجامت یا خونگیری های متناسب (حجامت ، فصد یا زالو دمانی)در برنامه درمانی خیلی موثر است.و برای ارائه برنامه درمانی معاینه بیمار توسط یک پزشک با تجربه طب سنتی ضروری است تا با توجه به نوع و وسعت سوء مزاج (بیماری )برنامه درمانی ارائه شود ، پرهیز از مصرف سردیجات و مصرف مواد غذای گرمیانه و پرهیز از مصرف مواد غذایی مضر قدم اول است.
البته انجام حجامت نقش محوری در درمان این بیماری دارد.
رژیم غذایی بیماری لیکن پلان چگونه است؟
اقلام و اغذیه مضر و خطرناک برای این بیماری:
- روغن نباتی
- روغنهای مایع
- کرهی گیاهی و مارگارین
- نوشابه
- سس مایونز
- گوشت گاو و گوساله
- سوسیس و کالباس
- پیتزا و همبرگر
گروه های غذایی مضر برای این بیماری:
گروه اول : اغذیهی فوقالعاده مضر – (به هیچ وجه مصرف نشود):
- روغن نباتی
- وغن مایع
- کرهی گیاهی
- نوشابه
- گوشت گاو و گوساله
- سیگار
- سس مایونز
- ماکارونی
- سوسیس و کالباس
- موز
- پیتزا و همبرگر
- پفک و چیپس
گروه دوم: اغذیهی مضر (حتی المقدور مصرف نشود):
- قند و شکر
- لبنیات پاستوریزه
- گوشت مرغ (ماشینی)
- شیرینی قنادیها
- آدامس
- شکلات و کاکائو
- بیسکویتها و آب نباتها
- نان فانتزی (باگت)
- تخم مرغ (ماشینی)
- سرکه و آب – غورهی شیمیایی (کارخانهای)
- آب لیمو و رب شیمیایی (کارخانهای)
- بستنی کارخانهای
- کشک و آب میوهی شیمیایی (کارخانهای)
- کنسرو و کمپوتهای کارخانهای
- نان سفید (لواش و بربری و تافتون)
- چای پررنگ
- برنج
به امید فردایی روشن.
منابع : ویکی پدیا
من می توانم…
روزهای زیبا در راه است…شرایط نمی تواند من را متوقف کند…
به امید فردایی روشن 🙂