آداب و رسوم چهارشنبه سوری

کم کم داریم به روز های آخر سال و چهارشنبه سوری نزدیک میشویم، جشنی که در آخرین چهارشنبه هر سال برگزار میشود و اولین جشن از مجموعه جشن‌ها و مناسبت‌های نوروزی است. هرچند با توجه به عوض شدن آداب و رسوم آن بیشتر دوستداریم این چهارشنبه ها، سریع و بدون تلفات بگذرد، در ادامه میخواهیم به رسم و رسومات این جشن که تازگی ها رو به فراموشی است بپردازیم.

طریقه ی برپایی جشن چهارشنبه سوری

چهارشنبه‌سوری که با نام‌های جشن چهارشنبه پایان سال و شب چهارشنبه سرخ نیز شناخته می‌شود.

یکی از جشن‌های ایرانی است که در شب واپسین چهارشنبه سال (از غروب سه‌شنبه) برگزار می‌شود.

واژه «چهارشنبه‌سوری» از دو واژه چهارشنبه — نام یکی از روزهای هفته — و سور به معنای جشن و شادی ساخته شده است. طبق آیین باستان در این روز آتش بزرگی برافروخته می‌شود که تا صبح زود و برآمدن خورشید روشن نگه داشته می‌شود، که این آتش معمولاً در بعد از ظهر زمانی که مردم آتش روشن می‌کنند و از روی آن می‌پرند آغاز می‌شود و در زمان پریدن می‌خوانند: «زردی من از تو، سرخی تو از من».

این جمله نشانگر مراسمی برای تطهیر و پاک‌سازی مذهبی است که واژه «سوری» به معنی «سرخ» به آن اشاره دارد.

به بیان دیگر مردم خواهان آن هستند که آتش تمام رنگ پریدیگی و زردی، بیماری و مشکلاتشان را بگیرد و بجای آن سرخی و گرمی و نیرو به آنها بدهد. چهارشنبه‌سوری جشنی نیست که وابسته به دین یا قومیّت افراد باشد و در میان بیشتر ایرانیان رواج دارد.

رسم افروختن آتش در چهارشنبه سوری

عنصر بنیادین آیین جشن چهارشنبه سوری، عنصر آتش است. در مناطق گوناگون ایران در در شب چهارشنبه سوری گاه سه کپه آتش (به نشانه سه پند بزرگ ایرانیان باستان: اندیشه نیک و کردار نیک و گفتار نیک) و یا هفت کپه آتش (به نشانه هفت امشاسپندان) فراهم می‌کنند.

رسم قاشق‌زنی در چهارشنبه سوری

دراین رسم دختران و پسران جوان، چادری برسروروی خود می‌کشندتاشناخته نشوندو به خانه دوستان و همسایگان خود می‌روند.

صاحبخانه ازصدای قاشق‌هایی که به کاسه‌ها می‌خورد،بیرون می آمدوبه کاسه‌های آنان آجیل چهارشنبه‌سوری که شامل :

  • شیرینی
  • شکلات
  • نقل
  • پول

بود، میریخت.

آیین قاشق‌زنی احتمالاً نشات گرفته از این عقیده است که ارواح نیک درگذشتگان در رستاخیز آخر سال به میان زندگان بازگشته و به شکل افرادی که رویشان پوشیده است به خانه بازماندگان سر می‌زنند و زندگان برای یادبود و برکت به آنان هدیه‌ای می‌دهند. در زند اوستا آمده است که پنج روز آخر سال تا روز پنجم فروردین اورمزد دوزخ را خالی می‌کند و ارواح رها می‌شوند.

قاشق زنی استفادهٔ ارواح از زبان بدنی به جای زبان گفتاری است

رسم حاجت خواهی از توپ مروارید در چهارشنبه سوری

توپ مروارید، یک توپ نظامی بزرگی واقع در میدان ارگ تهران قدیم، روبروی نقاره‌خانه قدیم. وجه تسمیه این توپ معلوم نیست اما برخی (کتیرائی، ۱۳۷۸) علت نامگذاری را چند رشته مروارید ذکر کرده‌اند که به دهانه توپ آویزان بوده‌است. نوشته حک شده روی توپ نام سازنده آنرا اسماعیل اصفهانی و سال ساخت آنرا ۱۲۳۳ (به امر فتحعلی شاه قاجار (حکومت: ۱۲۱۲–۱۲۵۰)) ذکر کرده‌است.

Related Post

این توپ هم اکنون جلوی ساختمان شماره هفت وزارت امور خارجه (باشگاه افسران پیشین) قرار دارد.

این توپ در فرهنگ عامه حائز اهمیت بوده‌است به نحوی که در دوران قاجار خرافات بسیاری پیرامون آن شکل گرفت و مردم برای گرفتن حاجت‌های خود به آن توسل می‌جستند. رواج خرافاتی از این قبیل، باعث شده بود عده‌ای از زنان و دختران، به نیت حاجت روایی و بخت گشایی به دورش جمع شوند و به آن دخیل ببندند، بخصوص در شبهای بیست و هفتم ماه رمضان و شبهای قدر. درشب چهارشنبه سوری نیز زنان و دختران پول و شیرینی و کله قند به نگهبانان توپ می‌دادند تا در اجرای مراسمشان آزاد باشند.

صادق هدایت کتاب توپ مرواریدرادرانتقاد ازخرافات رایج میان مردم درباره این توپ باتوجه به اوضاع سیاسی واجتماعی آن دوره نوشت.

رسم فال‌گوشی و گره‌گشایی در چهارشنبه سوری

یکی از رسم‌های چهارشنبه‌سوری است که در آن دختران جوان نیت می‌کنند، پشت دیواری می‌ایستند و به سخن رهگذران گوش فرا می‌دهند و سپس با تفسیر این سخنان پاسخ نیت خود را می‌گیرند.

رسم آجیل مشکل‌گشا در چهارشنبه سوری

در گذشته پس ار پایان آتش‌افروزی، اهل خانه و خویشاوندان گرد هم می‌آمدند و آخرین دانه‌های نباتی مانند: تخم هندوانه، تخم کدو، پسته، فندق، بادام، نخود، تخم خربزه، گندم و شاهدانه را که از ذخیره زمستان باقی‌مانده بود، روی آتش مقدس بو داده و با نمک تبرک می‌کردند و می‌خوردند.

آنان بر این باور بودند که هرکس ازاین معجون بخورد، نسبت به افراد دیگرمهربان‌ترمی‌گرددو کینه ورشک از وی دور می‌گردد.

امروزه اصطلاح نمک‌گیرشدن ونان ونمک کسی را خوردن و در حق وی خیانت نورزیدن، از همین باور سرچشمه گرفته‌است.

به امید فردایی روشن.

منابع: ویکی پدیا

 

میتوانید این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
پست های مرتبط